Blogs


De (onbewuste) invloed van kleuren

Uit onderzoek is gebleken dat de kleur roze agressie vermindert en empathie aanwakkert. Deze kleur siert dan ook menig gevangenismuur, in de hoop gedetineerden te bedaren. Een voetbalclub in Greenwich heeft deze kennis gebruikt om de positie van hun tegenstander te verzwakken; door de kleedkamer van de tegenstander lichtroze te verven, hoopten zij hun zelfvertrouwen te verminderen.  

Kleuren oefenen onbewust een grote invloed op ons uit. Sommige gevoelens over kleur zijn heel persoonlijk; zo kan je een lievelingskleur hebben of een kleur die je juist niet mooi vindt. Er worden ook culturele symbolen toegekend aan kleuren. In het Westen staat wit voor reinheid en vrede. In China is het de kleur van rouw. Toch zijn er universele eigenschappen die worden gekoppeld aan bepaalde kleuren. Door hier slim gebruik van je te maken in je kleding kan je invloed uitoefenen op jezelf en anderen. Handig voor als je een bepaalde indruk wilt achterlaten. Hieronder lees je het effect van de primaire kleuren.

Rood

Rood is een krachtige, opvallende kleur en trekt hierdoor de aandacht. Het is ook de kleur die het sterkst tot fysieke reacties leidt, zoals energie, uithoudingsvermogen en passie. Rood wordt niet voor niks de kleur van de liefde genoemd. Een klein beetje rood maakt de vrouw in de ogen van de man al aantrekkelijker. Rood valt op en wordt daarom ook gebruikt in gevaarlijke situaties: een waarschuwingssignaal, stopbord of een rood licht. Rood kan hierdoor het vecht of vluchtmechanisme in werking zetten.

In kleding kan rood aan het begin van de dag een energiestoot geven en je valt ermee op. Ook een goede keuze als je ondeugend of sexy wilt overkomen. Denk aan een paar mooie rode hakken of een rood detail. Op zakelijk vlak kan je rood inzetten tijdens onderhandelingen; hierdoor kom je krachtig over. Pas op met het dragen van teveel rood; dit kan agressief of uitdagend overkomen. Voorkom daarnaast het dragen van rood bij de eerste kennismaking met de schoonouders, rond kinderen of in de zorg.

Blauw

Blauw is de meest genoemde lievelingskleur. Het is een kleur die zich gemakkelijk laat combineren en op emotioneel vlak een veilige keuze is. Donkerblauw doet iets met het intellect: het verhoogt de concentratie en roept mentale veranderingen op. Het is daarmee een goede kleur om te dragen tijdens zakelijke gesprekken. Ook creëert het vertrouwen – denk aan blauwe uniformen. Teveel donkerblauw kan echter afstandelijk en kil overkomen. Lichtblauw werkt kalmerend en vriendelijk. Het wordt ook geassocieerd met helderheid en geestelijke rust.

In kleding kan je met donkerblauwkan overkomen als iemand met kennis en die secuur te werk gaat. Pas op dat je niet te afstandelijk overkomt. gebruik deze kleur daarom liever niet voor teambuilding. Met lichtblauw creëer je een toegankelijke en vriendelijke uitstraling. Een combinatie van licht- en donkerblauw kan een mooie optie zijn; hiermee breng je beide kleuren in balans.

Groen

Groen staat voor evenwicht en harmonie. Het is de kleur van de natuur: het symboliseert groei en leven en stelt onsgerust. Daarom dragen doktoren vaak groene jassen; dit creëert vertrouwen en zorgt ervoor dat we ons op ons gemak voelen. Teveel groen kan leiden tot stagnatie en verveling.

In kleding kan groen rust brengen op spannende of hectische dagen. Je kan ook meer toegankelijk worden voor anderen, met name door het gebruiken van gedempte kleuren groen. Deze kleur kan goed worden gedragen door mensen met coachende beroepen. Helder of fel groen (zoals limoengroen) staat juist voor energie. Advies is om dit enkel als accentkleur te gebruiken en niet bij kinderen.

Geel

Geel is psychologisch de sterkste kleur en beïnvloedt onze emoties. Deze kleur trekt dan ook snel de aandacht in een menigte. De kleur straalt positiviteit en optimisme uit. Het kan jezelf en anderen een energieboost geven. Teveel geel kan leiden tot irritatie, angst, nervositeit en neerslachtigheid. In combinatie met zwart wordt geel gebruikt als waarschuwingssignaal: denk aan een wesp.

In kleding kan je met geel jezelf opvrolijken en zelfvertrouwen geven. Het is ook een goede kleur om te dragen tijdens creatieve sessies. Als je wilt opvallen – bijvoorbeeld tijdens een event – is geel ook een geschikte kleur om te dragen. Pas op met teveel geel; hierdoor kan je minder professioneel overkomen.