Blogs


Het verschil tussen warme en koele kleuren

Kleuren bestaan uit drie kenmerken; warm of koel, helder of gedempt en licht of donker. Tijdens een Kleuranalyse bekijken we welke kenmerken het mooiste bij jouw huid, haar en ogen staan. In deze blog zal ik inzoomen op het effect van warme en koele kleuren en tips geven hoe je deze zelf kunt onderscheiden.


Een warme of koele ondertoon

Het onderscheid tussen warm en koel is een belangrijke factor bij een kleuranalyse. Het verschil zit ‘m in de ondertoon. Deze kan geel/oranje zijn, wat leidt tot een warme kleur. Wanneer de ondertoon naar roze/blauw neigt, zorgt dit voor een koele ondertoon. Zo kan oranje nooit koel zijn en een echte roze kleur kan nooit warm zijn. Gelukkig zijn er 16,7 miljoen kleuren, waardoor er ook heel veel verschillende kleuren roze zijn. Zo is er fuchsiaroze, babyroze en oudroze. Koraalroze is stiekem roze met een beetje oranje; waardoor de kleur meer warmte krijgt.


Kleuren warmer of koeler maken

Wie ooit wel eens een kleurencirkel heeft geverfd, weet het effect van kleuren mengen. Als we beginnen met een primaire kleur rood en we voegen hier wat geel (warme kleur) aan toe, dan wordt het oranje. Wanneer we in plaats van geel, blauw toevoegen aan het rood, dan wordt het paars (koele kleur). Deze truc kan je toepassen op iedere kleur: je kunt groen gemakkelijk iets warmer of koeler maken.

Voorbeelden van warme kleuren zijn: zonnebloemgeel, olijfgroen, koraalrood, oranje, okergeel, beige en goud.

Voorbeelden van koele kleuren zijn: roze, lichtblauw, turquoise, koningsblauw, citroengeel, zwart, grijs, spierwit, zilver.

Hieronder zijn de primaire kleuren (midden) vermengd tot koelere en warmere varianten. Alle kleuren in een kolom passen mooi bij elkaar en zijn geschikt om te dragen met zilver (links) of goud (rechts). Ja, zelfs geel is een kleur die iedereen staat. Je moet alleen de juiste kleur geel zien te vinden!


Kleuren groeperen en combineren

Het mooie is dat alle kleuren binnen een bepaald kleurprofiel bij elkaar passen. Warme kleuren staan heel mooi bij elkaar en hetzelfde geldt voor koele kleuren. Dit verklaart misschien waarom je bepaalde items in je garderobe nooit draagt; wellicht is het een koele kleur, terwijl de rest overwegend warm is. Zo had ik zelf lange tijd moeite met de kleur beige en roomwit (warme kleuren) terwijl deze wel bij mijn herfsttype passen. Ik probeerde dit te combineren met zwart en grijs (koele kleuren), waardoor het geheel er grauw uit zag en het mij flets maakte. Nu combineer ik beige met bruin, oranjerood, petrol en goud; en dat levert fantastische combinaties op. Bij koele kleuren zoals zwart en grijs kan je heel mooi koningsblauw of fuchsia roze toevoegen.


Kleuren herkennen

Hoe weet je of een kleur warm of koel is? De snelste en makkelijkste manier is om te bepalen of een kleur beter past bij goud (warm) of zilver (koel). Dit kan je doen door een gouden of zilveren sieraad bij de stof te houden. Haalt goud vooral warme tonen naar boven? Grote kans dat het een warme kleur is. Indien zilver vooral koele tonen naar boven haalt, dan kan het goed een koele kleur zijn. Test dit eens bij een wit A4; dit is spierwit en de kleur zilver zal het wit nóg witter maken. Goud zal veel mooier staan bij iets geliger wit.


Welke kleuren staan jou het mooiste?

Dat is afhankelijk van de kleur van jouw huid, haar en ogen. Tijdens een kleuranalyse gaan we hier uitgebreid op in en krijg je een persoonlijk kleurprofiel. De keuze tussen warm en koel is er daar een van. Ben je nu al benieuwd in welke categorie jij valt? Dan kunnen de volgende checks een eerste inschatting geven.

Ga voor de spiegel staan en houd afwisselend een warme of een koele kleur bij je gezicht. Kijk wat het effect is; geeft het je kleur en zie je er gezond uit? Of versterkt het juist oneffenheden en zie je er grauw of moe uit? De kleur die je gezicht het meest laat stralen, zal waarschijnlijk degene zijn die het beste bij je past.

Welke kleur hebben de aderen aan de binnenkant van je pols? Lijken deze blauw dan heb je waarschijnlijk een koele ondertoon. Zijn je aderen eerder groen, dan zijn ze warmer van kleur en heb je waarschijnlijk een warme ondertoon.

Hoe word je ’s zomers bruin? Gaat dit meer richting geel dan heb je een warmere kleur. Gaat dit meer richting rood dan ben je koeler van kleur. Word je helemaal niet bruin, dan kan je een wit vel papier tegen je huid aanhouden. Kleurt je huid richting blauw/roze dan heb je een koele ondertoon en kleurt je huid meer geel dan heb je een warme ondertoon.


Tijdens een Kleuranalyse onderzoeken we jouw persoonlijke kleurprofiel en krijg je direct tips welke kleuren bij je passen en welke combinaties je kunt maken. Op die manier weet je precies welke kleding en accessoires jou laten stralen en kan je gerichter shoppen.