Blogs


Kleuren combineren

Het combineren van verschillende kleuren kan spannend zijn. Het mag best een beetje gedurfd zijn, maar je wilt wel serieus worden genomen. Veel mensen kiezen daarom voor kleding in basiskleuren en vullen dit aan met accessoires in een felle kleur. In deze blog zal ik uitleggen welke verschillende kleurcombinaties er zijn en hoe je hier zelf mee kunt experimenteren.


De kleurencirkel

Bij het combineren van kleuren staat de kleurcirkel van Johannes Itten centraal. Deze cirkel bestaat uit drie primaire kleuren in het midden. Door het mengen van twee primaire kleuren, ontstaat een secundaire kleur. Bij geel en blauw is dit bijvoorbeeld groen. Door deze kleur groen vervolgens te mengen met geel of blauw, ontstaan weer twee andere kleuren groen: groen-geel en groen-blauw. Deze noemen we tertiaire kleuren. Op die manier creëren we met drie kleuren in totaal 12 kleuren.Verschillende kleurcombinaties

Vanuit deze 12 kleuren zijn nog oneindig veel andere kleuren te maken, met name door het toevoegen van wit of zwart. In onderstaande kleurcombinaties ga ik voor het gemak uit van het gebruik van de primaire, secundaire en/of tertiaire kleuren. Bij het combineren van deze kleuren kan worden gespeeld met verschillende combinaties: monochroom, analoog, triadisch of complementair.

Monochroom

Deze kleuren bevinden zich in een zelfde lijn op de kleurencirkel en behoren dus tot 1 kleur. Denk hierbij aan verschillende tinten rood. Start bijvoorbeeld met een primaire kleur rood en voeg hier andere roden aan toe; bijvoorbeeld roze (rood met een beetje blauw) of een rood-oranje tint (rood met een beetje geel). Onderstaande outfits laten zien dat een monochrome outfit alles behalve saai hoeft te zijn. Hiervoor is wel wat creativiteit nodig en dat straal je dan ook uit. Desalniettemin ogen monochrome outfits rustig, door de beperkte variatie en kleuren.

Analoog

Een analoge kleurcombinatie bevat kleuren die direct naast elkaar op de kleurencirkel liggen. Dit kunnen bijvoorbeeld blauw en paars zijn, of geel en groen. Bij de verdeling is het mooi als één kleur nadrukkelijk aanwezig is en de andere kleuren in iets mindere mate. Houdt bijvoorbeeld 70/30 aan; dat is spannender dan een 50/50 verdeling. In onderstaande afbeeldingen zie je dit ook terugkomen. Analoge combinaties stralen meer energie uit, zonder dat het te jofel wordt.


Triadisch

Deze combinatie betreft drie kleuren die op de kleurencirkel in een driehoek met elkaar verbonden zijn. Dit betekent dat er op de buitenste cirkel altijd drie kleuren tussen zitten. Een triadische kleurcombinatie is bijvoorbeeld de drie primaire kleuren in het midden, maar ook de combinatie van tertaire kleuren groen-blauw, rood-blauw en oranje-geel. Triadische kleurcombinaties zijn verrassend, maar kunnen kinderlijk overkomen. Dit is met name te danken aan Sneeuwwitje; haar jurk bestaat uit een combinatie van tertiaire kleuren.


Complementair

Complementaire kleuren liggen tegenover elkaar op de kleurencirkel. Bekende combinaties zijn geel & paars, oranje & blauw, rood & groen. Doordat de kleuren tegenover elkaar liggen, brengen ze elkaar in balans. Ons oog vindt een dergelijke combinatie daarom erg fijn om naar te kijken en dit maakt het herkenbaar. Merken maken hier slim gebruik van, door hun logo op te bouwen uit complementaire kleuren. Bij een complementaire outfit is het mooi als de verdeling tussen de kleuren 70/30 is.

Mogelijke kleurcombinaties

Naast bovenstaande kleurcombinaties zijn er nog veel mogelijkheden. Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden.