Blogs


Hoe gebruik je een persoonlijk kleurpalet?

Een persoonlijk kleurpalet draagt bij aan een makkelijker, gelukkiger en vooral kleurrijker leven. Bij kleuranalyses maak ik gebruik van het analysesysteem van Art of Image. Dit gaat niet uit van een standaard kleurpalet voor ieder seizoen, maar resulteert in jouw persoonlijke kleuren en een uniek palet.

Op basis van jouw eigen huid, haar en oogkleur wordt een persoonlijk kleurpalet samengesteld, met daarin 42 kleuren. Deze kleurenwaaier maakt de keuze voor de juiste kleur van kleding makkelijker; alle kleuren van het palet passen bij elkaar en bij jou. Hiermee hoef je nooit meer te twijfelen of een kleur bij je past en kan je naar hartenlust combineren en variëren.

Zodra jouw persoonlijke kleurpalet binnen is, neem ik dit uitgebreid met je door. Ben je alvast benieuwd naar het gebruik van een palet? Lees hieronder hoe je deze tijdens het winkelen gebruikt en wat de verschillende kleuren in de waaier betekenen.


Tips voor het gebruik

Het kan verleidelijk zijn één kleur te kiezen en daar naar op zoek te gaan. Dat maakt winkelen erg lastig en minder leuk. Gelukkig hoeft dat niet. De kleuren passen allemaal bij elkaar en een andere kleur zou hier tussen moeten passen. Als je een kleur hebt gevonden die niet voorkomt in het palet, waaier dan het palet uit en kijk of de kleuren zich vermengen. Je hoeft niet exact dezelfde kleur te kiezen. Het mag iets lichter, donkerder, helderder of zachter zijn. Zie onderstaande afbeeldingen als voorbeeld. Vind je het lastig om te bepalen of een kleur warm of koud is? Lees dan deze blog.


Verwante en versterkende kleuren

In je palet zijn jouw persoonlijke huid, haar en oogkleur opgenomen. Naast deze verwante kleuren, zijn ook de versterkende kleuren opgenomen. Zoals de naam al zegt: deze laten jouw eigen kleuren nog sterker uitkomen.

Huidkleurverwant en huidskleurversterkend zijn aangegeven met een witte sticker op de achterkant. Verwante kleuren zijn vrouwelijk en een goede keuze voor blouses, lingerie en sweaters. Huidskleurversterkers zijn geschikt voor kleding waarbij veel huid wordt getoond, zoals badkleding. Ook een goede oppepper in de winter.

Oogkleurverwant en oogkleurversterkend zijn aangegeven met een groene sticker. Verwante kleuren liggen in lijn met de oogkleur en zijn geschikt voor oogschaduw of brilmontuur. Kies nooit een fellere kleur dan de ogen, want dit maakt de ogen flets en grijzig. Wanneer kleding in de oogverwante kleur wordt gedragen, wordt de aandacht naar de ogen geleid. De oogversterker wordt gedragen in de buurt van de ogen (tot borst) en versterkt de oogkleur en daarmee oogcontact.

Haarkleurverwant en haarkleurversterkende kleuren worden aangegeven met een gele sticker. Haar is doorgaans een groot oppervlak en het is mooi de verwante kleur te herhalen in (lederen)kleding zoals jassen, schoenen e.d. Haarversterkende kleur is erg mooi in de buurt van het haar, zoals een opstaande kraag of sjaal.


Basis- en accentkleuren

In het palet zijn enkele kleuren gemarkeerd als basis- of accentkleur.

Basiskleuren zijn kleuren die je gemakkelijk kunt combineren en veel kunt dragen. Het loont dus om hierbij te investeren in kwaliteitskleding. Denk aan jassen, schoenen, pakken, tassen en handschoenen. Het is mooi om deze kleuren te combineren met fleurige kleding, make-up of accessoires. Gebruik hiervoor de accentkleuren uit het palet.

Accentkleuren zijn het meest opvallend en trekken de aandacht. Zoals de naam al zegt, zijn deze goed om accenten mee aan te brengen in je kleding. Deze items kan je gemakkelijk afwisselen; een riem, schoenen, sieraden. Om mooie combinaties te maken, gebruik je één of meerdere accentkleuren en combineer je deze met basiskleuren.

Blanco kleuren zitten zowel basis- als accentkleuren bij. Daarmee kan je afwisselen.


Toelichting op verschillende kleuren

Witten zijn lichte kleuren die andere kleuren verlevendigen en kracht bijzetten. Dit zijn vaak mooie basiskleuren waarmee accent kan worden aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan gekleurde shirts met een wit streepje. Hierdoor wordt de andere kleur nog krachtiger.

Roden flatteren de huidskleur (of juist niet) en zijn actief en energiek.

Paarsen zijn rustgevend, koel en geraffineerd. Dit is de kleur van verleiding en spiritualiteit.

Blauwen zijn de meest populaire basiskleuren (vooral donkerblauw).

Blauwgroen en groenen benadrukken de meeste huidtinten en lopen gemakkelijk over van de dag naar de avond.

Gelen zijn levendig en opvallend. Wil je een blijvende eerste indruk maken, kies voor geel.

Metallics (goud, zilver) zijn voor accessoires zoals sieraden en horloges. Bij zomers en winters komen vaak chroomkleur en witgoud voor in hun palet. Herfst en lentes krijgen vaak goud.

Wil je meer lezen over de onbewuste invloed van kleuren? Lees dan verder op deze blog.