Blogs


Minder kledingstress dankzij capsules

Gemiddeld bezitten we 173 kledingstukken en 23 paar schoenen. Geen wonder dat we regelmatig gefrustreerd voor onze kledingkast staan. Hoe meer keuze, hoe meer stress. Capsules zorgen voor orde in de chaos. Je weet zo precies welke kleding bij elkaar past en hebt genoeg opties om te variëren. Niet saai, wel effectief. Ik leg je uit hoe dit werkt.

Ik had vroeger een collega die een gouden regel hanteerde bij zijn kledingkast: rechts erin, links eruit. Op deze manier hoefde hij nooit na te denken over wat hij aantrok, zonder dat hij altijd hetzelfde aan had. Bij een leuk shirt zei ik dan ook ‘Hang die maar halverwege in je kledingkast terug’. Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Angela Merkel; zij zweren bij een standaard outfit waardoor ze hun hersencapaciteit bewaren voor zaken die er (voor hun) echt toe doen. Persoonlijk vind ik het leuk om met kleding bezig te zijn. Jij ook, anders zat je dit niet te lezen. Capsules zijn in mijn ogen perfect: je ziet er altijd goed uit, kan volop variëren en dat zonder keuzestress. Nieuwe items koop je gericht en daarmee voorkom je ongedragen miskopen.

Bij capsules delen we kleding en accessoires in groepen. Een capsule is gekoppeld aan een seizoen, gelegenheid en kleurcombinatie. Als je één keer per jaar naar een gala gaat, dan hoef je daar geen capsule voor aan te leggen. Werk daarentegen kan een mooi uitgangspunt zijn. Privé zijn ook verschillende mogelijkheden; uit eten gaan, sporten en andere hobby’s. Met drie capsules kunnen de meeste mensen wel uit de voeten.

Eén capsule bestaat uit ongeveer 12 kledingstukken en 10 accessoires. Binnen deze capsule zijn alle items met elkaar te combineren en dit resulteert in maar liefst 144 verschillende combinaties. Onlangs heb ik onderstaande capsule samengesteld. Het leren jasje heb ik bewust toegevoegd aan deze capsule, evenals de gestippelde rok die ik zelf heb gemaakt. Bij deze capsule ben ik uitgegaan van seizoen winter, gelegenheid werk en kleurcombinatie herfst.

Zoals je ziet is er een duidelijke kleursamenstelling te zien; ik draag graag warme, gedempte kleuren met een hoog contrast. Dit past uiteraard perfect bij mijn kleurprofiel; contrasterende herfst. Ik hou van (het combineren van) prints en verschillende texturen, Zo combineer ik graag wol en leer. Ook erg fijn; een paar opvallende schoenen waarmee je een outfit kunt opleuken. Hieronder zie je hoe een paar schoenen of een trui een outfit verandert. Op deze manier kan je met minder kleding heel veel kanten op.


Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om je garderobe vanuit een ander perspectief te bekijken. Er bestaat de kans dat niet alle items gelijk te vinden zijn in je kledingkast. Maak in dat geval een boodschappenlijstje. Op die manier ga je heel gericht op zoek naar nieuwe kleding en accessoires en weet je zeker dat je het daadwerkelijk draagt.

Heb je wat hulp nodig? Ik help je uiteraard graag bij het samenstellen van de capsules, bekijk de mogelijkheden of neem contact op.