Blogs


Waarom een flared broek iedereen staat

Terug van weggeweest: broeken met uitlopende pijpen. Ze waren al stilletjes bezig met hun terugkeer en dit seizoen kan je er niet meer omheen. Dat is maar goed ook, want dit model is geschikt voor verschillende figuren. Ik vertel je waarom en waarop je moet letten bij de aankoop van dit model.

Trends komen en gaan. In 2005 werkte ik in een kledingwinkel in Rotterdam toen broeken binnen kwamen van het merk Cheap Monday. Loeistrak en heel hoog. Compleet het tegenovergestelde van mijn loose-fit Indian Rose broeken met lage taille. Aangezien het personeel als uithangbord fungeerde voor kleding, moest ook ik mij in een veel te strakke skinny jeans hijsen. Dankzij de hoeveelheid stretch pasten mijn Hollandse fietsbenen er nét in. In het begin onwennig, maar al snel veroverde de skinny jeans terrein in Nederland. En dat is onterecht, want een skinny jeans is voor niet veel mensen de beste keuze. Het zit zo strak dat je qua model weinig kan verbloemen of accentueren. Maar gelukkig is er nu een alternatief: de flared broek. Dit model komt in verschillende soorten en maten, waardoor er voor iedereen een geschikt model is.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een flared broek?

De breedte van de pijpen
Het belangrijkste is hoe uitlopend de pijpen zijn. Dit beïnvloedt namelijk optisch je heupen en taille. De vuistregel is: zorg dat de pijpen onderaan net zo breed zijn als je heupen. Op deze manier creëer je een mooi zandloper effect. Smallere pijpen maken je heupen optisch breder en omgekeerd maken bredere pijpen je heupen optisch smaller. Het mooiste is in balans.Heb je net als ik flinke bovenbenen? Kies dan voor een rechter model.  


Lengte van de pijpen
Zorg dat de pijpen (met schoenen) aan de achterkant tot 1cm boven de grond komt. Hiermee voorkom je dat de pijp aan de voorkant op je schoen leunt, waardoor je vouwen krijgt (die je benen optisch korter maken). Ook handig: zo loop je de achterkant van je zoom niet kapot. Doorgaans zullen pijpen te lang zijn die je zelf kunt inkorten. Was in dat geval altijd je broek van tevoren; deze zal hierdoor in de lengte al wat krimpen.

De taillehoogte
Bij het kiezen van de juiste taille is het belangrijk of je onder- en bovenlichaam in balans zijn. Kortere benen wil je optisch verlengen; dit kan door een broek in de taille te dragen. Lange benen wil je niet nog langer maken; dit kan door een lager heupmodel te dragen. Een riem in een contrasterende kleur breekt ook mooi. Onderstaand twee voorbeelden. De links is van Mango en rechts van DL1916.


Positionering van wassingen
Sommige spijkerbroeken zijn stonewashed, wat betekent dat met behulp van stenen de stof is gebleekt. Deze vlekken zitten vaak op het bovenbeen en maken deze optisch smaller; het lichte gedeelte komt meer naar voren. Hiervoor is het wel van belang dat de vlekken in het midden van het been zijn geplaatst en er genoeg contrast is met de zijkant.

Samenstelling stof
Zeker voor de online shoppers: let op het percentage elastaan dat verwerkt is in de stof. Dit geeft aan hoeveel stretch er in zit. 2-4% elastaan zorgt doorgaans voor een model waarin je makkelijk kan bewegen, zonder dat het als een legging aanvoelt. Een broek met minder elastaan zal meer uitlopen, ook iets om rekening mee te houden.

Hopelijk vind je met deze tips binnenkort jouw favoriete nieuwe broek! Als je hulp nodig hebt dan help ik je graag.

Hieronder nog een voorbeeld van hoe het níet moet. Maar deze kost dan ook slechts €24 dollar bij Walmart ;-)