Blogs


Waarom kleding kopen (niet) gelukkig maakt

“Hey, I put some new shoes on and suddenly everything is right”. Ook Paolo Nutini trapt in de marketing-truc en denkt dat zijn nieuwe schoenen hem daadwerkelijk gelukkig maken. Niets is minder waar, maar onze hersenen houden ons voor de gek. Ik leg je graag uit hoe dit in ons brein werkt en hoe je dit kunt veranderen.

Veel kledingaankopen doen we onbewust. We zien een nieuw paar schoenen en denken ‘die móet ik hebben’. Het is een gevoel van gelukzaligheid en werkt verslavend. Dit komt doordat onze hersens ons laten geloven dat we datzelfde gelukzalige gevoel zullen ervaren wanneer we onze schoenen dragen – ook na 10 jaar. Helaas vervliegt dat gelukzalige gevoel snel. Al na enkele weken is de nieuwigheid er vanaf en gaan we weer op zoek naar een nieuw shot. Dat shirtje voor de zomer, een nieuwe jas, een nieuwe broek. Noem het maar op. Je garderobe wordt voller en voller, maar je gelukzaligheid blijft onverzadigd..

Je hier bewust van worden zorgt ervoor dat je op een andere manier naar de inhoud van je kledingkast kijkt. Niet via impulsaankopen, maar via bewuste en weloverwogen kledingkeuzes. De regel ‘als ik eraan blijven denken dan koop ik het’ telt dus niet. Jammer joh.
Wat wel telt: van tevoren bewust nadenken over welke kleding je nodig hebt.


4 tips voor tijdens het winkelen

Maak van tevoren een boodschappenlijstje als je gaat shoppen. Ga hierbij uit van capsules en bepaal welke items ontbreken. Zo voorkom je dat je gereserveerde budget opgaat aan impulsaankopen die je niet draagt.

Investeer in kwaliteit. Prijs kan een indicator zijn, maar nog belangrijker is het materiaal. Koop geen stoffen die na twee keer wassen flets worden. Natuurlijke stoffen zoals katoen, viscose en wol kunnen lang mooi blijven. Voor synthetische stoffen geldt dat ook, maar dragen minder fijn. Soms zie je in de winkel al of een stof snel oud wordt (pillen) of kreukelt. Houd hierbij rekening met je eigen wensen.

Koop kleding die direct goed zit. Een jurk waarbij je constant je buik moet inhouden is niet fijn. Evenals schoenen die je eerst moet inlopen. Heb je niet gelijk zin om iets aan te trekken? Koop het dan niet. Er is genoeg mooie kleding die wél als gegoten zit.

Kom je tijdens het winkelen iets tegen dat niet op je boodschappenlijstje staat, maar wil je het wel graag? Zorg dan dat je het met minimaal 3 outfits kan combineren. Ik stel mezelf vaak de vraag ‘had ik dit afgelopen week gedragen?’. Bij een positief antwoord is de kans groot dat ik het ook daadwerkelijk ga dragen.

Op deze manier kom je na het winkelen met de juiste items thuis. Goed voor je garderobe en je portemonnee!