Blogs


De kracht van contrast

Contrast is een tegenstelling, bijvoorbeeld tussen licht en donker of tussen twee kleuren. Het benadrukt een kenmerkende eigenschap van beide elementen. Zo lijkt wit nóg lichter naast zwart en maakt oranje de kleur blauw nóg intenser. In een eerdere blog schreef ik al over kleurcontrast. In deze blog ga ik in op licht-donker contrast. Ik was mij nooit zo bewust van het effect dat dit teweeg brengt, maar geloof me: dit verandert je kijk op kleding en accessoires. Door jouw eigen contrast terug te laten komen in je kleding creëer je harmonie. Ik leg uit hoe je dit doet, welk effect je hiermee creëert en welke soort contrast mooi bij jou staat.


Licht donker contrast

Zoals de naam doet vermoeden draait het hier om het verschil tussen licht en donker. Denk aan een zwart-wit gestreepte trui en je hebt contrast. Dit is gelijk het hoogste contrast dat mogelijk is: de lichtste en donkerste kleur liggen maximaal uit elkaar. Een minder hoog contrast is tussen wit en grijs of grijs en zwart. Tussen zwart en zwart zit geen verschil en dan is er geen sprake van contrast.


Jouw persoonlijke contrastwaarde

Tijdens een kleuranalyse gaan we uitgebreid in op jouw persoonlijke contrastwaarde, maar je kan ook zelf alvast op onderzoek gaan. Maak een foto van jezelf in goed licht (daglicht bijvoorbeeld) met een neutrale achtergrond. Zet deze foto om in grijswaarden door de kleurverzadiging op 0% te zetten. Het is belangrijk dat je hier geen filter voor gebruikt, maar enkel de kleurintensiteit op z’n laagst zet. Een zwart-wit filter past namelijk vaak ook het contrast aan en dat willen we in dit geval niet. Hieronder zie je links een kleurfoto van mij (origineel), in het midden een aangepaste versie met 0% kleurverzadiging en rechts een zwart-wit filter. Zoals je ziet is het contrast rechts aangepast en daarmee niet mijn natuurlijke contrast.Bij de middelste foto zie je tussen mijn haar en huidskleur een duidelijk verschil tussen licht en donker. Dit noemen we contrast. De volgende stap is bepalen welke contrastwaarde bij haar en ogen horen. Dit kan door de grijswaardenschaal ernaast te leggen. In onderstaande afbeelding zie je dat mijn huid en haar redelijk ver uit elkaar liggen. Het mooiste is om dit contrast terug te laten komen in mijn kleding, iets wat ik in dit geval duidelijk niet heb gedaan. Mijn trui bestaat uit één kleur en is slechts enkele waardes donkerder dan mijn gezicht. Als ik hier een donkerder jasje overheen draag creëert dat meer harmonie.Drie categorieën contrast

Om het makkelijk te maken onderscheiden we drie verschillende categorieën contrast: laag, medium en hoog. Afhankelijk van hoe ver je contrastwaardes uit elkaar liggen, val je in één van de categorieën. Zelf val ik in de categorie hoog contrast, omdat mijn waardes redelijk ver uit elkaar liggen. Hieronder vind je 3 voorbeelden van alle 3 de categorieën. Als je de zwart-wit foto’s vergelijkt dan zie je een duidelijk verschil tussen de drie foto’s.Contrastwaarde laten terug komen in je kleding

Zoals aangegeven is het mooi als jouw persoonlijke contrastwaarde terugkomt in je kleding en accessoires. Laten we voor het gemak een basic item als voorbeeld nemen: het gestreepte t-shirt. Dit hangt bijna in ieders garderobe en vaak een variant met hoog contrast (zwart-wit of donkerblauw-wit). Zoals je nu zult begrijpen is deze combinatie niet voor iedereen de beste keuze. Hieronder zie je de verschillende typen contrast met een gestreept shirt dat daar het mooiste bij past.


Oefening baart kunst

Als je de kunst van contrast eenmaal onder de knie hebt dan wordt het steeds makkelijker, maar in het begin zal je moeten oefenen. Trek een outfit aan, maak een zwart-wit foto en check of de contrastwaarde van je gelaat en kleding overeenkomen. Na verloop van tijd zie je het steeds sneller! Hieronder nog enkele voorbeelden ter inspiratie.


Benieuwd naar welke kleuren en contrast mooi bij jou staan? Of welke contrastwaardes een krachtige uitstraling hebben? Tijdens een kleuranalyse vertel ik je er alles over en krijg je uitgebreid advies.