Blogs


Slim gebruik maken van optische illusies

Brede heupen, smalle kuiten, grote voeten… Wat doe je eraan? Door slim gebruik te maken van vormen, stoffen en kleuren kan je optisch dingen groter en kleiner maken. Hierdoor kan je met kleding bijvoorbeeld schouders smaller maken, billen groter en benen langer. In deze blog laat ik je kennismaken met de wereld van optische illusies.

Onlangs heb ik een broek gekocht van 7 For All Mankind waarin mijn benen eindeloos lang en slank lijken. Dit model heet dan ook niet voor niets ‘Slim Illusion’. Mijn Hollandse fietsbenen zijn in verhouding breder dan mijn bovenlichaam en daarom is dit een prima model voor mij. Laat ik dan ook beginnen met dat we altijd streven naar harmonie en balans. Zo breng je brede schouders en smalle heupen in balans door het één optisch te versmallen en het ander optisch te verbreden. Langer en slanker is dus niet altijd het streven! Hieronder geef ik enkele optische illusies weer en hoe je dit kunt toepassen in je kleding. Welke jij het beste kunt inzetten komt uitgebreid aan bod tijdens een persoonlijke Stijlanalyse.


Klein maakt groot en visa versa

Een veel gemaakte fout is dat we de focus leggen op ons slankste lichaamsdeel. Vrouwen waarbij het zwaartepunt op het bovenlichaam ligt, hebben de neiging hun slanke benen te benadrukken. Doordat hun benen zo nog slanker lijken, lijkt hun bovenlichaam nóg groter. Onderstaande afbeelding laat zien hoe dit werkt. De binnenste cirkels zijn beiden even groot, maar dat lijken ze niet. Doordat links de groene cirkels groter zijn, lijkt de gele cirkel kleiner. Rechts is het juist andersom: de gele cirkel lijkt groter, omdat de groene cirkels kleiner zijn.


In kleding pas je dit toe door rekening te houden met grootte van items en prints. Als je een klein postuur hebt, kies dan voor kleine accessoires. Denk aan een kleinere handtas en fijne oorbellen. Bij prints kies je voor een kleinere print, zoals bloemetjes of een dun streepje. Ben je wat forser van postuur dan staan grotere accessoires juist mooi, zoals een aanwezige ketting en een grotere tas. Bij prints kies je dan voor grotere prints, zoals een ruitpatroon en bredere strepen.

Denk ook aan kontzakken op een broek: grote zakken laten je billen kleiner lijken en kleine zakken maken je billen optisch groter. Hetzelfde geldt voor de dikte van een hak. Een dunne, fijne stiletto hak staat mooi bij smalle kuiten, maar als je forse kuiten hebt dan zal een dunne hak dat enkel benadrukken. Kies dan juist voor een wat grotere hak, die je kuit mooi in evenwicht brengt.


Verlengen en verkorten

Wanneer ik mensen bewust maak van het effect van lijnen dan ervaren zij vaak een Aha! moment. Horizontale, verticale en diagonale lijnen hebben grote invloed op iemands figuur. Onderstaande afbeelding laat zien hoe dit werkt. De middelste lijnen zijn allemaal even lang, maar dat lijken ze niet.

Bij de tweede lijn zijn twee duidelijke horizontale lijnen toegevoegd. Deze creëren een abrupt einde, waardoor de middelste lijn optisch korter wordt. Hierbij kan je denken aan een riem, opgerolde broekspijp of horizontale streep.

Bij de derde lijn zijn er als het ware twee pijlen aan toegevoegd. De uiteindes van de lijnen zijn naar binnen gericht en hierdoor wordt de middelste lijn optisch korter. In de bovenste ‘pijl’ kan je bijvoorbeeld een kraag zien.

Bij de vierde lijn zijn de pijlen omgekeerd, waardoor de uiteindes naar buiten zijn gericht. Hierdoor lijkt de middelste lijn nog langer. Denk bijvoorbeeld aan V-hals, een lange ketting, een opstaande kraag of een lange split in een rok.


In kleding pas je dit toe door lijnen slim in te zetten. Wil je iets langer laten lijken? Zorg ervoor dat de verticale lijn zo lang mogelijk is en niet wordt onderbroken. Dit kan je doen door middel van een print, een rij knopen, rits of vouw in de broek. Ton sur ton zorgt er ook voor dat iets langer lijkt. Draag dan een shirt en broek in dezelfde kleur.

Wil je iets korter laten lijken? Voeg dan horizontale lijnen toe. Denk hierbij aan een riem, horizontale print, opgerolde mouwen, armbanden en schoenen met enkelbandjes. Verschillende kleuren combineren creëert ook een horizontale lijn: bijvoorbeeld een licht shirt op een donkere broek.


Donker en licht

Laten we dieper ingaan op donker en licht. Van nature voelen we ons vaak prettig in juist donkere of lichte kleuren. Interessant daarbij is dat donker naar de achtergrond beweegt en licht juist naar voren komt. In andere woorden: licht maakt iets groter en donker maakt iets kleiner. Niet voor niets wordt gezegd dat zwart afkleedt. Overigens kleedt donkerblauw nog sterker af, maar dat even terzijde. Onderstaande afbeelding laat zien hoe dit werkt. De donkere vlakken gaan naar de achtergrond en lijken daardoor kleiner. De lichte vlakken komen naar voren en lijken daardoor groter.


In kleding pas je dit toe door met vlakverdeling te werken. Wil je de schouders smaller maken? Draag een donker vest over een licht shirt: dit zal je schouders naar de achtergrond brengen en dus kleiner laten lijken. Wil je de bovenbenen dunner laten lijken? Draag een broek met lichte plekken: het middelste komt naar voren en de donkere zijkanten laten je benen slanker lijken.


De koningin van de optische illusies

Met enige verbazing zie ik toe hoe Kim Kardashian bijna alle optische illusies toepast in haar kleding om zo nóg meer vrouwelijke rondingen te creëren. De harmonie is ver te zoeken, maar dat is ook niet haar doel. Zij wil een zo slank mogelijke taille en zo breed mogelijke borsten en heupen. Onderstaande afbeeldingen laat zien hoe ze dit door middel van lijnen versterkt.Meer zelfvertrouwen dankzij optische illusies

Wat voor Kim Kardashian werkt, werkt gelukkig ook voor de rest van ons. Uit onderzoek van Florida State University is gebleken dat vrouwen positiever over hun figuur zijn wanneer gebruik wordt gemaakt van optische illusies. In het onderzoek werd het lichaam van 21 vrouwen gescand en via de computer voorzien van verschillende patronen, zoals horizontale, verticale en diagonale lijnen. De lijnen die een zandloper figuur creëerden werden als meest positief beoordeeld.Hoe pas je dit toe?

Dat hangt af van je figuur. Heb je relatief brede schouders? Dan adviseer ik je om deze optisch te versmallen. Heb je een relatief lang bovenlichaam en korte benen? Dan is het mooi om je benen optisch te verlengen.

Tijdens een Stijlanalyse word je opgemeten en bespreken we uitgebreid hoe je jouw figuur in balans brengt. Na afloop ontvang je een uitgebreid digitaal rapport waar alle adviezen in terug zijn te vinden en hoe je dit kunt toepassen. Benieuwd hoe dit in z’n werk gaat? Ik vertel je er graag alles over. Neem daarvoor vrijblijvend contact met mij op.